Доставка безкоштовна на замовлення від 600 грн і оплатою через LIQPAY 

ПРАВДА І МІФИ ПРО КРОСІВКИ

Кросівки вже давно припинили бути частиною культури. Вони самі стали культурою. Вони є темами хіп-хоп треків, їхня поява на ногах зірки іноді вражає більше за саму зірку… Та що там: цілий СнікерКон існує, щоб снікерхеди могли поспілкуватися із собі подібними. Звісно, що за увесь час існування снікерхед-культури (з початку їхнього народження в США у 1986, якщо цікаво) з’явилася маса міфів про кросівки, які ми тут і будемо руйнувати або підтверджувати.

1. Adidas розшифровується як «All Day I Dream About Sneakers»

У деяких версіях — «…about soccer», у інших, більш вигадливих, — «…about sex». Жодна з версій не є правдою, адже Adidas — це поєднання імені та прізвища Адольфа («Adi») Даслера, одного з братів Даслерів (а його рідному братові належав бренд Puma). І на початку свого існування адідаси мали небагато спільного із сучасними моделями, окрім хіба що самої концепції спортивного взуття.

2. Кросівки British Knights заборонені, бо пов’язані з бандою

Це правда. Хлопаки з лос-анджелеського бандитського угрупування Crips зробили British Knights своєю характерною ознакою. Після чого, щоб обмежити злочинність, у навчальних закладах заборонили носити таке взуття. Мабуть, те, що в повсякденній англійській абревіатура ВК змінила свою розшифровку на «Blood Killer», не дуже допомогло.

3. Кеди на проводах = «wrong neighborhood», не туди ти зайшов, брате Міф. Вважають, що так вуличні банди позначають свою територію. Але на ділі це просто школярі позбавлялися старих шузів, вправлялися в кидках у висоту чи жартували над приятелем та його змінним взуттям.

4. Одна з моделей Reebok містить у назві ціну

Як не дивно, це правда. Іноді кроси носять ім’я свого дизайнера, іноді — виду спорту, для якого створювалися, інколи — теми, яку розкривав автор. А часом воно з’являється від балди. Як, наприклад, модель Reebok Freestyle 5411. Номер 5411 — це перша ціна кросів (49,99 $ + податок).

5. У кросівках бігаєш швидше

На жаль, навіть найкращі снікери не збільшать вашу швидкість. Але дещо вони все ж можуть. Фірмові, спеціально розроблені для бігу кросівки: а) полегшать процес бігу; б) зроблять його комфортним і зменшать гидке потіння ноги до мінімуму; в) зменшать травмонебезпечність.

6. Цукерка Sniсkers називається на честь снікерів

Начебто й логічно: калорійний батончик, щоб підживитися під час заняття спортом… Але ні, це міф. Снікери пишуться як «sneakers», від «sneak» — тихо підкрадатися. А Sniсkers — це ім’я жеребця-улюбленця фудкомпанії Mars (у них є свій зоопарк).

7. Баскетбольні кросівки, які випускають для Китаю, мають товщу підошву

Правда. У Китаї більше вуличних баскетбольних майданчиків, ніж спортзалів, і всі вони закатані в асфальт. Тому й підошва кросів для гри має бути серйозніша. Деякі компанії випускають моделі з розрахунком на цю особливість країни. Наприклад, Nike Kobe 8 можна замовити з підошвою XDR замість стандартної.

8. Nike Air Force 1 були першими Nike з повітряними подушками

Це міф, незважаючи на красномовне ім’я. Nike Air Force 1 були моделлю, яка мала цю технологію в першому баскетбольному кросі (у 1982). Але першою парою, яка взагалі із цією технологією з’явилася, були Tailwind у 1979.

9. Назва кросівок New Balance з’явилася завдяки курці

Будете сміятися, але правда. Творець кросівок Вільям Райлі спостерігав за ходою звичайної собі курки й зрозумів, скільки точок опору потрібно для досягнення «нового балансу».

10. Reebok — це англійське слово, що перекладається як «танець»

Романтично, але ні. Це англійська вимова африканського слова «rhebok», яке означає супершвидку газель чи то якусь іншу саванську козу.

Міфи про снікери так тісно переплелися з правдою за всі роки їхньої популярності, що про це можна написати цілу енциклопедію. Такого обіцяти не будемо, але потроху ситуацію прояснимо.
Лишайтеся з нами, почуємося!